Motorlu Testere Zinciri Bakımı ve Bilenmesi

Motorlu Testere Zinciri Bakımı ve Bilenmesi

Düzgün şekilde bilenmiş motorlu testere zincirleri, odunu çok az baskı uygulansa dahi çok kolay bir şekilde keser. Hiçbir zaman kör ya da hasarlı testere zinciri kullanmayın. Bu fiziksel baskının, titreşim yükünün ve yıpranmanın artmasına sebep olurken tatmin etmeyen kesim sonuçları da verir.

STIHL testere zincirinizi bilemeye başlamadan önce aşağıdaki ön-bileme işlerini tamamladığınızdan emin olun:

  • Testere zincirini temizleyin.
  • Testere zincirinde çatlama veya hasarlı perçin olmadığından emin olun.
  • Hasarlı veya aşınmış zincir parçalarını değiştirin ve kesici zincir dişini şekil ve aşınma durumlarına göre diğer dişler ile uygun bir şekilde yeniden şekillendirin, keskinliklerinin aynı olmasını sağlayın.
  • Daha detaylı bileme bilgileri için ürününüzün kullanım kılavuzuna bakın.
Gerekli Aletler

STIHL testere zincirinizi bilemek için özel bileme aletlerine ihtiyacınız var. Bileme işlemine başlamadan önce aşağıdaki aletlere sahip olduğunuzdan emin olun:

  • Bileme işlemi esnasında palayı sabitlemek için bir kıskaç ya da mengene.
  • Bileme işlemi esnasında eğeyi sabit bir açıda tutmak için eğe sapı
  • Özel testere zinciri eğeleri yuvarlaktır ve belirli tipte testere zincirlerini bilemek için kullanılır.
  • STHIL eğe ölçerleri, bileme ve yan plaka açılarını, derinlik ölçüsünü ve diş uzunluğunu kontrol eder.
  • Düzleştirme işlemleri için düz bir eğe.
Kurulum

İlk olarak, bir kıskaç ya da mengene kullanarak testere zincirinin palasını sabitleyin. Bu bileme işlemi esnasında kılavuzun yerinden oynamasını engeller.

Sonra, doğru zincir hatvesini belirleyin. Bu, bileme işlemi için doğru eğe çapını seçmenizi sağlayacaktır. Testere zincirinin hatvesini belirlemek için zincirin tüm kesicileri üzerinde bulunan derinlik ölçüsüne bakın. Oradaki işaret size zincirin hatvesini gösterecektir. Daha fazla bilgi için motorlu testerenizin kılavuzuna bakın.

Bileme işlemi için doğru eğe çapını belirledikten sonra doğru bileme açısını belirlemeniz gerekmektedir. STIHL testere zincirleri genellikle 30o açıyla bilenir.

Bileme

STIHL motorlu testerelerini kullanırken her zaman uygun koruyucu giysiler giyinin. Kurulumunuzu yapıp zincir hatvesine uygun bir eğe seçtikten sonra en çok aşınan kesicinizi belirleyin. Buradan başlayacaksınız.

Eğeyi belirlenen açıya uygun biçimde, yani eğe sapındaki işaretlemelere bakarak, yatay bir şekilde geçirin (kılavuzun yan yüzeyinin sağ açısından) ve eğe sapını dişin başına ve derinlik ölçüsünün üstüne koyun. Hafifçe bilemek için orta dereceli basınç ile eğeyi bir iki defa sürtmek yeterli olacaktır. En iyi bileme sonuçlarını elde etmek için aşağıdaki bileme tekniklerini kullanın:

  • Eğeyi yalnızca içeriden dışarıya doğru sürtün.
  • Eğe yalnızca ön yüzüyle biler bu nedenle ters tarafı bilemek için eğeyi kaldırın.
  • Bağlantı elemanlarını bilemeyin.
  • Eşit olmayan bir şekilde aşınmasını önlemek için eğeyi bileme yaparken hafifçe çevirin.
Değerlendirme

Bileme işlemini tamamladıktan sonra testerenin zincirini değerlendirmeniz gerekir. Kullanmadan önce testere zincirinin tüm kesicilerinin eşit yükseklikte olduğunu kontrol edin. Tüm kesiciler, en kısa kesici diş referans alınarak kısaltılmalıdır.

Testere zincirinizi bilemek, daha kısa derinlik ölçüsüne sebep olur. Doğru kesme derinliğine sahip olduğunuzdan emin olmak için, testere zincirinizin zincir hatvesine uygun olan bir STIHL eğe ölçeri kullandığınızdan emin olun. Eğe ölçerini kontrol ettiğiniz kesiciye dayayın. Derinlik ölçüsü eğenin ölçüsünü geçiyorsa, derinlik ölçüsü eğe ölçüsüyle bir olana dek düz bir eğe ile eğeleme yapın.

Derinlik ölçüleri doğru olduğunda tekrar orijinal açılarına konumlandırmaları gerekir. Tüm derinlik ölçüleri, doğru açıyı gösteren bir servis işareti taşır. Düz bir eğe kullanarak, derinlik ölçülerin kenarları bu hizmet işaretine paralel gelecek şekilde bileyin.

İşi Tamamlamak

Testerenizin zincirini tamamen biledikten ve her bir kesici ve derinlik ölçüsünün aynı uzunlukta olduğunu kontrol ettikten sonra artık işiniz tamamlanmıştır. Testere zincirini iyice temizleyin ve içinde eğe ya da taşlama tozu kalmadığından emin olun. Daha sonra STIHL zincir yağı kullanarak zinciri yağlayın. Zincirinizi kendiniz 5 defa biledikten sonra servis tarafından yapılan profesyonel bir bileme işlemine tabi tutmanız tavsiye edilmektedir.